Ga naar content

Persoonlijk leiderschap met 72H Reflectie, Rust en Reset

Persoonlijk leiderschap met Pim Mulier

72H Rust, Reflectie en Reset

In de natuur bestaat de menselijke agenda niet. De klok van de natuur is een innerlijke klok, in de natuur verschuift onze aandacht van een afgemeten kloktijd naar de natuurklok. Stilte en ruimte zijn er nauw met elkaar verbonden. De natuur is het leven, het is in voortdurende verandering.

Niets in de natuur is statisch, zelfs de stilte niet. De meeste mensen die ver van de natuur wonen, kennen het ritme van zonsopkomst en zonsondergang, van de seizoenen en hun kenmerken, van dag en nacht niet meer. Ze staan er ten onrechte los van. Maar door de stilte en de duisternis weer toe laten in ons bestaan, herstellen we de verbinding met onze omgeving.

 

Antonio Machado
‘Het leven is een pad dat je baant terwijl je er op loopt’

Hoe overleven we in deze nieuwe snelle tijd de overload aan prikkels?

Op dit moment werken en leven we in een nieuwe snelle tijd. In een omgeving met een overload aan prikkels waarin verandering de enige constante is en onzekerheid de enige zekerheid lijkt te zijn.

Hoe gaan we daar mee om? Hoe blijven we gezond en worden we gelukkig en wat is onze stip op de horizon? We overleven alleen wanneer we gevoelig zijn voor veranderingen in onze omgeving en wanneer we het vermogen hebben om ons daaraan aan te passen door te leren. Door op een dieper niveau mee te bewegen in houding en gedrag en onze identiteit te versterken.

Tijdens het programma 72H Rust Reflectie en Reset zijn er even geen werkprikkels en leven we in een ander dagritme. Een ritme dat past bij onze interne biologische klok en dat ruimte geeft om stil te staan bij belangrijke vragen van ons leven. En nemen we de tijd om terug te kijken, te reflecteren en om plannen te maken en met behulp van de executieve vaardigheden van onze hersenen te bouwen aan een geheugen voor de toekomst.

Positieve gezondheid

Het denken over gezondheid verandert op dit moment. Machteld Huber nam een aantal jaren geleden het initiatief voor een nieuw gezondheidsconcept 'positieve gezondheid'. Een nieuw concept waarbij gezondheid wordt gezien als het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Mensen zijn meer dan hun ziekte of aandoening. Positieve Gezondheid richt zich op de mens zelf, op het vergroten van veerkracht en op dat wat het leven betekenisvol maakt.

Met ANNA wordt binnen weer buiten

De natuur is als een huis zonder muren, zonder plafond, zonder dak, er is geen vloer van steen of een gesloten deur. Door huizen te bouwen begonnen we ons af te sluiten voor de natuur. Sindsdien is er een binnen en buiten. Buiten heersen de seizoenen met hitte, kou, regen en wind. En wanneer we binnen de deuren en gordijnen sluiten bestaat buiten niet meer. In ANNA wordt binnen weer buiten. ANNA maakt ons weer gevoelig voor de veranderingen in onze natuurlijke omgeving. Het beweegt mee, het geeft ruimte en innerlijke rust en het inspireert.

Stilte, ruimte en duisternis, oude kernwaarden van de natuur, krijgen weer betekenis. Door de diepte in onszelf - die we misschien vergeten waren of verdrongen hadden- weer terug te vinden, vinden we ook de verbondenheid met anderen terug. Of zoals de schilder Rothko het formuleert: ’het gaat altijd om het beëindigen van eenzaamheid, om het kunnen ademen en om het opnieuw kunnen uitstrekken van je armen’. En daar heb je soms 72H Rust, Reflectie en Reset en ANNA voor nodig.

72H Rust, Reflectie en Reset

Pim Mulier

De persoon Pim Mulier leefde van 1865 tot 1954 en wordt gezien als een van de belangrijkste sportpioniers van Nederland. Hij introduceerde voetbal, atletiek, schaatsen, de Nijmeegse wandelvierdaagse en tal van andere sporten in Nederland. Het meest bekend werd hij echter als (mede-) oprichter van de eerste voetbalvereniging, de Koninklijke HFC in Haarlem en als bedenker van de officiële Elfstedentocht. Hij zorgde er in 1909 voor, dat de Elfstedentocht een echte georganiseerde wedstrijd werd. Het kruisje, dat deelnemers van de tocht nu nog krijgen, is door Mulier ontworpen.

Als organisatie bestaat Pim Mulier in 2021 36 jaar. Pim Mulier werd opgericht op 11 november 1985 op Papendal. Met als belangrijkste doel het vergroten van de betekenis van preventieve gezondheid en een goede mentale en fysieke fitheid van medewerkers van bedrijven en organisaties. Sinds 2001 is Pim Mulier een zelfstandig bedrijfsonderdeel van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. En met Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Avero Achmea en een aantal andere kleinere verzekeraars vormt Zilveren Kruis samen Achmea.